Toblerone och Romrussin tårta


Koka upp 1/2 dl vatten och 1 dl socker, häll i 3 dl russin och 3 msk mörk rom. Låt kallna
Separera 4 äggs gulor från vitor. Lägg dem i varsin skål
Vispa äggulorna och 2 msk socker pösigt, mosa ner 200 gram philadelphia light.
Sila upp russin och hacka hälften av dem grovt, hacka även 100 gram toblerone grovt.
Blanda russin och choklad i äggsmet.
Vispa äggvitor till ett fast skum.
Vispa 3 dl vispgrädde och blanda  upp den med både äggsmet och äggviteskum
Lägg en marängbotten i en löstagbar form, häll i smet och frys misnt 5 timmar
Lägg upp tårta, garnera med 100 gram toblerone som du hyvlar över med potatiskalare.
 
(hämtat från Allt om Mat)

Kreolskans kryddiga fläskfilé gryta

Kreolskans kryddiga fläskfilé gryta



900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl grädde (vanlig eller matlagning)

1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.
2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.
3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.
6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av. Häll ev i lite fond.

Serveras med fördel till pressad potatis och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis eller ris.


A very nice night....

A very nice night....


Kvällen slutade med Moet.....nice, nice, nice.
Prinsessorna Victoria och Alexandra bara kan inte hålla sig ifrån det.
Det är faktiskt min favorit champagne. Inte så himla "brut" som många andra.....
Men det är klart, vill någon överbevisa att någon annan är bättre, bara skicka hit flarran så ska jag bada i dem också.
Det var hur kvällen slutade, men hur började den då ?

Plats: Hemma hos oss
Gäster: Fredrik och Ulrika, Torbjörn och Victoria

Fördrink: Vodka Ruby red blandat med cranberry läsk till det några chilipinnar, något slags naturgodis.

Förrättsmat: Goda svenska ostar från skärvångens mejeri, kex, knäckebröd, oliver, marmelad
Förättsdryck: En  Amarone " Domini Veneti", 174.-, nr 23050. Lika god som en amarone brukar vara fast inte riktigt så kraftfull. Passade mycket bra till ost.

Varmrätt: Pressad potatis eller ris, creolsk fläskfilégryta, sallad
Varmrättsdryck: "Clos dels codols
", 85.-, nr 6854, mycket gott och prisvärt....ingen förutsägbar spanjor. Rekommenderas!!

Dessert: Romrussin och tobleronetårta
Dessertvin: En tokaj "st stephans crown", 102.-, nr. 2928 gick som handen i handsken med våran dessert och tom Nathalie lärde sig att dricka dessertvin denna kväll !
Rund smak,

En mycket trevlig kväll, postar recepten separat.

Risotto m. stark korv

Risotto m. stark korv

Hade lagt fram ett recept till Bengt när inte jag kom hem direkt efter jobbet.....han klarade det utmärkt.
 Fräs 2 gula lökar lök,2  vitlökklyftor och 1 gul paprika, tillsätt skivad stark korv tillsammans med grovt hackad rosmarin och lite cayennepeppar. Fräs vidare under ytterligare någon minut utan att sluta röra om. Grönsakerna bör inte få färg. Blanda i 4 dl avorioris rör om tills det börjar se genomskinligt ut.

Häll 2 dl vitt vin i kastrullen och låt det koka in i riset under omrörning.När riset börjar bli torrt igen är det dags att börja röra i 4 dl grönsaksbuljong,ungefär 1 dl i taget. Fortsätt tills buljongen är slut och sänk därefter värmen så lågt det går under kastrullen.

 När riskornen är mjuka och "ätbara" men samtidigt med en liten kärna av tuggmotstånd är det läge att riva i ca 1 dl parmesanost. Rör om och smaka av med salt och eventuellt lite mer cayennepeppar

God vardagsmat, hämtat från www.tasteline.com


Köttfärspaj m. smördegsbotten

Köttfärspaj

Klä en pajform med smördeg.

Hetta upp olja/margarin, fräs färs och hackad lök.

Tillsätt oregano ca 2 msk soja, 3 msk tomatpuré och 1 pressad vitlöksklyfta
Häll på ca 2 dl vatten och koka in tills vätskan är borta, salta och peppra.
Häll färsblandning i skal.
Blanda ett paket smulat  fetaost, hackade oliver, 1 finhackad lök, 2 ägg med ett paket creme fraiche
Häll över köttfärsblandning
Skiva tomater och lägg allra överst.
Grädda 35 min ca 175-200 grader




 


Arlas nya panna

Arlas nya "panna"



 

Testade igår kväll en av Arlas nya pannor som man sett reklam för......
i burken är det matlagningsgrädde och ovanför i kryddburken så är det ja...kryddor.
Det finns pepparot, skagen och skogssvampspanna.
Vi provade skogssvamp. Fräste kantareller, sharlottenlök, kycklingfile, hällde över grädden och i med krydddorna, det var faktiskt riktigt gott, och särkskilt med tanke på hur snabbt det gick.

Lite kokt potatis till och gele.mums.


Vinn Leilas bok !

Jag har Leilas första kokbok och den är himla trevlig.
Man blir inspirerad av alla fina bilder!
Skulle gärna vilja ha denna nya också!
Man kan försöka vinna den på:
http://www.tv4.se/tv4/survey/survey.aspx?id=2550b633-558f-450b-8e0b-e390b156b399
Man vet aldrig kanske får tur denna gång....
Ska posta ett jättegott recept senare ikväll från hennes första bok

Vinn Leilas bok !



Vitchokladpannacotta a´ lá Therese

(4 små portioner)
1 msk socker
100 g vit choklad
0,5 st gelantinblad
1,5 dl grädde

 
Fixa till gelantinbladet i kallt vatten som det står på paketet..
Låt grädden sjuda upp, rör ner sockret, tillsätt sedan chokladen som ska smälta och rör ihop.
Häll sedan blandningen på gelantinbladet, rör ihop, häll i portionsglas och ställ i kylen ett par timmar minst.
När pannacottan hade stelnat rörde jag ihop en chokladmossse som jag hällde ovanpå, serverade sedan med hallon, citronmeliss och en liten mörk chokladruta.. Helt fantastiskt!
Du måste prova om du inte har gjort det tidigare!

Kommunikation

Tänkte att jag på sikt vill att denna blogg även ska vara
ett kommunikationsforum.
Har du några bra tips skriv i kommentarerna, har du något bra recept
maila in det....har du provat något recept skriv i kommentarerna vad du tyckte,
kanske om du ändrade på något och kanske vad du serverade till.
Therese har iallafall mailat ett recept på vitchokladpannacotta, och
pannacottajunkie som man är så mååste man ju självklart prova det !

Ha en bra vecka!

kram

Alexandra


Citron och rosmarin marinerad fläskfilé

Till 30 pers

3 kilo fläskfilé
smör

Marinad 1
2 liter vatten
1,5 dl salt
10 kvistar rosmarin el 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftir
vitpeppar

Marinad 2
Finstrimlat skal av 3 citroner
4 dl olivolja
4 msk hackad färsk rosmarin el. 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta
vitpeppar.

1. Bryn filéer runt om och lägg över i form.
2. Stek på 125 grader i ugn tills innertemperatur är 65 grader.
3. Gör marinad 1 genom att koka upp ingridienserna till den.
4. Lägg fläskfilen i marinaden och förvara kallt ca 12 timmar
5. Gör marinad 2
6. Häll av marinad 1 av fläskfilé och skiva tunt.
7. Lägg upp och häll på marinad 2 minst 2 timmar innan.
8. Låt denna marinad vara på när du serverar fläskfilen kall.

Perfekt som en del på buffé!