Julgodis Del I


Julgodis Del I


WIENERNOUGAT

Rosta 100 g flagad mandel gyllenbrun i en torr stekpanna
Smält 250 g nougat och 125 g mörk choklad i vattenbad eller i micron.
När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln.
Häll massan i en form som du klätt med bakplåtspapper.
Låt stelna, gärna till dagen efter innaan du skär wienernougaten i bitar!



PEPPERKAKSKOLA

Blanda 1 dl vispgrädde, 1/2 dl ljus sirap, 1/2 dl strösocker och 1 tsk pepparkakskryddor
i en stor glasskål.
Sätt in i mikron på full effekt ca 5 min. Rör om.
Koka ytterliggare 2 min på full effekt. Häll upp kolasmeten i knäckformar eller på ett stort folieark.
Låt stelna, klipp i bitar och slå in i papper.

Stekt fläsk med Löksås


Stekt fläsk med Löksås

 
4  portioner
   800 g potatis
400 g rimmat sidfläsk,
(2 paket skivat)
1 msk soja


Såsen:
2 gula lökar
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
3 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk soja
salt
peppar

Sätt igång potatiskoket.
Stek fläsket i en eller två stekpannor tills det blir knaprigt.
Droppa soja på under stekningen så att det får fin färg.
Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smöret och sockret i en stor kastrull eller gryta.
Pudra över mjölet och vispa sedan i mjölken och sojan. Koka ihop i fem minuter och smaka av med salt och peppar. Servera till fläsket och potatisen.


Fläsk m. löksås

Åt lunch med Madde på köket (www.koket.nu)  idag, vårat favvo och det enda lunchaket som duger här i gnosjö. Fläsk med löksås blev det.....lite otäckt med fläsk tycker jag som var vegetarian i nästan 10 år. Men det är något särskilt med denna enkla rätt.
Bifogar recept!

Rulltårtsbröd m. mumsig fyllning


1. Smula ner 50 g. jäst i en degskål.
2.Tillsätt 5 dl ljummet vatten och rör om tills jästen löst sig
3.Klicka i 25 g flytande margarin och 2 tsk salt.
4. Häll i ca 13 dl vetemjöl special och arbeta degen kraftigt.
5. Låt jäsa 30 minuter till dubbel storlek.
6 Dela degen i två och kavla ut dem till två rektanglar.
7. Bred på philadelphiaost, hackade soltorkade tomater och hackad basilika.
8. Rulla ihop som två rulltårtor och låt sedan jäsa ca 30 min.
9. Pensla med vatten och grädda i ugn ca 20-25 minuter.

Maddes kräftsoppa

Maddes kräftsoppa


Till fyra personer behövs:

2 msk margarin
2-3 finrivna morötter
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost 
2 dl creme fraiche
1 burk kräftrumpor i lag
svartpeppar
dill
cayennepeppar

Gör så här:

Fräs de rivna morötterna i smör och strö över vetemjöl. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar och svartpeppar. Låt soppan puttra i cirka tio minuter och rör om med jämna mellanrum. Tillsätt mjukosten, creme fraiche, dill och låt småkoka . Smaka av med cayennepeppar. Tillsätt kräftstjärtar eller/och räkor. Vattna ur dem så inte soppan blir för salt.


Hotellfrukost

Var och bodde på hotell mövenpick i lubeck i helgen, Åt faktiskt den  näst bästa hotellfrukosten jag någonsin ätit. Därför är jag tvungen att göra en liten lista:

5 GREJER JAG TRÅNAR EFTER PÅ EN HOTELLFRUKOST

1. En trevlig servitör som säger godmorgon och serverar kaffe och te.
2. Skalad och uppskuren färsk mango.
3. Mumsig brieost
4. Grapefruktjuice
5. Omelett.

Lussebulledags

Lussebulledags


Jag försöker hålla mig lite med maten i veckorna, fattar ni hur jobbigt det var igår att tacka nej till en nybakad lussebulle..............................ohh jag längtar efter allt julmys!!

Mina bästa receptsök


Vill bara tipsa om de sighter som jag använder mest vad gäller receptsök
:


www.tasteline.com (den bästa, bästa som är helt outstanding)

http://tv4.se/mat/

http://www.arla.se

http://www.ica.se

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=117

Ni kanske kan hitta något gott inför helgen....ibland när jag vill laga/baka något så gör jag ett receptsök av samma rätt/recept på flera olika sighter och tar det receptet som tilltalar mig mest.