Toblerone och Romrussin tårta
Koka upp 1/2 dl vatten och 1 dl socker, häll i 3 dl russin och 3 msk mörk rom. Låt kallna
Separera 4 äggs gulor från vitor. Lägg dem i varsin skål
Vispa äggulorna och 2 msk socker pösigt, mosa ner 200 gram philadelphia light.
Sila upp russin och hacka hälften av dem grovt, hacka även 100 gram toblerone grovt.
Blanda russin och choklad i äggsmet.
Vispa äggvitor till ett fast skum.
Vispa 3 dl vispgrädde och blanda upp den med både äggsmet och äggviteskum
Lägg en marängbotten i en löstagbar form, häll i smet och frys misnt 5 timmar
Lägg upp tårta, garnera med 100 gram toblerone som du hyvlar över med potatiskalare.
Kreolskans kryddiga fläskfilé gryta

900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl grädde (vanlig eller matlagning)
1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.
2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.
3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.
6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av. Häll ev i lite fond.
Serveras med fördel till pressad potatis och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis eller ris.
A very nice night....

Kvällen slutade med Moet.....nice, nice, nice.
Prinsessorna Victoria och Alexandra bara kan inte hålla sig ifrån det.
Det är faktiskt min favorit champagne. Inte så himla "brut" som många andra.....
Men det är klart, vill någon överbevisa att någon annan är bättre, bara skicka hit flarran så ska jag bada i dem också.
Det var hur kvällen slutade, men hur började den då ?
Plats: Hemma hos oss
Gäster: Fredrik och Ulrika, Torbjörn och Victoria
Fördrink: Vodka Ruby red blandat med cranberry läsk till det några chilipinnar, något slags naturgodis.
Förrättsmat: Goda svenska ostar från skärvångens mejeri, kex, knäckebröd, oliver, marmelad
Förättsdryck: En Amarone " Domini Veneti", 174.-, nr 23050. Lika god som en amarone brukar vara fast inte riktigt så kraftfull. Passade mycket bra till ost.
Varmrätt: Pressad potatis eller ris, creolsk fläskfilégryta, sallad
Varmrättsdryck: "Clos dels codols", 85.-, nr 6854, mycket gott och prisvärt....ingen förutsägbar spanjor. Rekommenderas!!
Dessert: Romrussin och tobleronetårta
Dessertvin: En tokaj "st stephans crown", 102.-, nr. 2928 gick som handen i handsken med våran dessert och tom Nathalie lärde sig att dricka dessertvin denna kväll !
Rund smak,
En mycket trevlig kväll, postar recepten separat.
Risotto m. stark korv
Köttfärspaj m. smördegsbotten

Klä en pajform med smördeg.
Hetta upp olja/margarin, fräs färs och hackad lök.
Tillsätt oregano ca 2 msk soja, 3 msk tomatpuré och 1 pressad vitlöksklyfta
Häll på ca 2 dl vatten och koka in tills vätskan är borta, salta och peppra.
Häll färsblandning i skal.
Blanda ett paket smulat fetaost, hackade oliver, 1 finhackad lök, 2 ägg med ett paket creme fraiche
Häll över köttfärsblandning
Skiva tomater och lägg allra överst.
Grädda 35 min ca 175-200 grader
Arlas nya panna

Testade igår kväll en av Arlas nya pannor som man sett reklam för......
i burken är det matlagningsgrädde och ovanför i kryddburken så är det ja...kryddor.
Det finns pepparot, skagen och skogssvampspanna.
Vi provade skogssvamp. Fräste kantareller, sharlottenlök, kycklingfile, hällde över grädden och i med krydddorna, det var faktiskt riktigt gott, och särkskilt med tanke på hur snabbt det gick.
Lite kokt potatis till och gele.mums.
Vinn Leilas bok !
Man blir inspirerad av alla fina bilder!
Skulle gärna vilja ha denna nya också!
Man kan försöka vinna den på:
http://www.tv4.se/tv4/survey/survey.aspx?id=2550b633-558f-450b-8e0b-e390b156b399
Man vet aldrig kanske får tur denna gång....
Ska posta ett jättegott recept senare ikväll från hennes första bok

Vitchokladpannacotta a´ lá Therese
Du måste prova om du inte har gjort det tidigare!
Kommunikation
Tänkte att jag på sikt vill att denna blogg även ska vara
ett kommunikationsforum.
Har du några bra tips skriv i kommentarerna, har du något bra recept
maila in det....har du provat något recept skriv i kommentarerna vad du tyckte,
kanske om du ändrade på något och kanske vad du serverade till.
Therese har iallafall mailat ett recept på vitchokladpannacotta, och
pannacottajunkie som man är så mååste man ju självklart prova det !
Ha en bra vecka!
kram
Alexandra
Citron och rosmarin marinerad fläskfilé
3 kilo fläskfilé
smör
Marinad 1
2 liter vatten
1,5 dl salt
10 kvistar rosmarin el 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftir
vitpeppar
Marinad 2
Finstrimlat skal av 3 citroner
4 dl olivolja
4 msk hackad färsk rosmarin el. 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta
vitpeppar.
1. Bryn filéer runt om och lägg över i form.
2. Stek på 125 grader i ugn tills innertemperatur är 65 grader.
3. Gör marinad 1 genom att koka upp ingridienserna till den.
4. Lägg fläskfilen i marinaden och förvara kallt ca 12 timmar
5. Gör marinad 2
6. Häll av marinad 1 av fläskfilé och skiva tunt.
7. Lägg upp och häll på marinad 2 minst 2 timmar innan.
8. Låt denna marinad vara på när du serverar fläskfilen kall.
Perfekt som en del på buffé!